Ordförklaring för passiv näringsverksamhet

På beskattningsområdet skiljer man mellan aktiv och passiv näringsverksamhet. Uppdelningen har framför allt betydelse för om egenavgifter (aktiv verksamhet) eller särskild löneskatt (passiv verksamhet och ålderspensionärer) ska betalas på överskottet. Om kraven på aktiv näringsverksamhet inte är uppfyllda betraktas verksamheten som passiv näringsverksamhet. En verksamhet betraktas av Skatteverket som aktiv om näringsidkaren arbetat i verksamheten minst en tredjedels årsarbetstid, dvs 500–600 timmar under inkomståret. Om verksamheten baseras på näringsidkarens egen arbetskraft och kräver ett mindre antal timmar eget arbete för att skötas, betraktas verksamheten normalt som aktiv även om timantalet inte uppnåtts. Detta gäller t ex en konsultverksamhet som bedrivs vid sidan av en anställning. Det är endast inkomster från aktiv näringsverksamhet som är sjukpenning- och pensionsgrundande. Endast i aktiv näringsverksamhet får man göra pensionssparavdrag.

Juridik - Lär dig mer om affärsjuridik & familjejuridik - Bjorn Lunden - Ordförklaring för passiv näringsverksamhet - ctl00_cph1_infoBanner_bannerImg

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.