podd_header2.jpg

Lyssna och lär med vår podcast!

– få tips på hur du framgångsrikt driver eget företag

Vi förenklar ditt företagande, och ett sätt vi gör det på är med den här podden där du får tips på hur du driver eget företag – från idé till framgång!

Podden leds av Ulf Svensson, Maya Sundlöf och Thomas Norrman som alla jobbar dagligen med frågor som rör företagande och är experter på området. Emellanåt bjuder dom även in intressanta gäster. 

Podden är ett samarbete mellan Björn Lundén Information AB och tidningen Driva Eget och vi kommer att prata om allt som har med företagande att göra.
Du kan lyssna direkt här på sidan eller i SoundcloudGenom att följa oss där missar du inga avsnitt! Du hittar även podden via Itunes.

Om du har en RSS-läsare kan du följa poddens RSS-flöde här:

RSS-icon_liten.png

– 2017 –

19. Louise Rodebjer, specialiserad på bolagsrätt och kommersiella avtal

Vad är viktigast att tänka på när man skriver olika slags avtal? Hur undviker man tvister och skadestånd? Vad ska man avtala om när man driver företag tillsammans med en kompanjon? I det här poddavsnittet träffar du Louise Rodebjer, advokat på Wistrands Advokatbyrå och specialiserad på bolagsrätt och kommersiella avtal. Vi får ta del av hennes erfarenheter som advokat och rådgivare i frågor om exempelvis aktieägaravtal, köpeavtal och samarbetsavtal.


Lyssna i Soundcloud »

18. John Olsson, specialiserad på media och marknadsrätt

I det här poddavsnittet intervjuar vi John Olsson, biträdande jurist på Wistrands Advokatbyrå och specialiserad på media- och marknadsrätt. Vad får man skriva och säga i sociala medier, på webben och i marknadsföringen? Vilka bilder får man använda och hur undviker man att göra upphovsrättsliga intrång? Vilka är de viktigaste frågorna att tänka på som företagare när det gäller konkurrens- och marknadsfrågor? Du får också höra svaret på bonusfrågan; Är det kul att jobba som jurist?


Lyssna i Soundcloud »

17. Vårens skattenyheter - liveinspelning från Centralen Stockholm

Rykande heta nyheter för företagare – det är innehållet i detta avsnitt från Driva Eget-podden. Vi djupdyker i regeringens vårproposition och analyserar hur förslagen påverkar dig och ditt företag om förslagen genomförs. Vi förklarar, kommenterar och spekulerar kring bland annat ändrade utdelningsregler, sänkt bolagsskatt, höjd inkomstskatt för höginkomsttagare och sänkta arbetsgivaravgifter för nyanställare.


Lyssna i Soundcloud »

16. Fanny Staaf – bloggare, bröllopsfixare och företagare

I det här poddavsnittet träffar vi Fanny Staaf som efter några år i New York och Australien är bosatt i Stockholm där hon driver Fanny Staaf Events med inriktning på bröllop och andra events. Hör Fanny berätta om sin spännande verksamhet och ta del av hennes tankar kring det här med företagande.

Lyssna i Soundcloud »

15. Allt du behöver veta om semestern  

Ett späckat avsnitt där vi tar upp allt du behöver veta om semestern. Vi gör en tillbakablick på den svenska semestern och utvecklingen som lett fram till dagens 25 semesterdagar per år. Du får dessutom en genomgång av semesterberäkning, förskottssemester, sparade dagar och vad som gäller för nyanställda.


Lyssna i Soundcloud »

14. Vulkanen som revolutionerar bokutgivningen 

I det här poddavsnittet träffar vi Peter Norrman och Alexandra Torstendahl, vd respektive förlagschef på Vulkanisterna som i dag är nordens största bokutgivare. Bokutgivning är en bransch som andas traditionalism. Förlagen har länge suttit på makten och tagit den betydande delen av intäkterna. Nu förskjuter Vulkanisterna spelplanen till författarnas fördel.

Lyssna i Soundcloud »

13. Viktigaste företagarnyheterna 2017 – vad ska jag tänka på?

Ett fullmatat avsnitt där vi tar upp de viktigaste nyheterna 2017 och hur de påverkar dig och ditt företag. Nya skatteregler vid representation, nya tjänster som ger skattereduktion och arbetsgivarrabatt vid förstagångsanställning är några exempel. Och för dig som driver eller funderar på att ombilda till aktiebolag är det högintressant lyssning när vi går igenom förslaget till nya skatteregler för aktiebolag från 2018. Lyssna och lär, det tjänar du på!

Lyssna i Soundcloud »

12. Superentreprenören Maria Soxbos bästa företagartips

Maria driver bloggen husligheter.se, hon är frilansjournalist och driver en kreativ byrå. Men hon har bara 24 timmar på dygnet som alla vi andra, så hur bär hon sig åt? Missa inte vårt senast pod-avsnitt med mångsysslande entreprenören Maria Soxbo.

Lyssna i Soundcloud »

NY SÄSONG!
11. Nyheter 2017 med Thomas, Ulf & Maya

Vi inleder podsäsongen 2017 med ett nyhetspass fullspäckat med spännande nyheter från branschen t ex skattenyheter om representation, RIT-tjänster och växastöd till enskild firma.

Lyssna i Soundcloud »

– 2016 –

Avsnitt 10 – Specialavsnitt med gäst Annica Andersson där vi diskuterar tankar och reflektioner kring redovisningsbranschen, mm

I det här avsnittet gästas vi av Annica Andersson (www.mojligheten.com) som har jobbat i 24 år som revisor på en av dom större revisionsbyråerna men som nu tagit steget och startat en egen redovisningsbyrå – Ekonomikontoret i Hjo. Fru Andersson, som är hennes alias, skriver och publicerar även böcker på sitt bokförlag Avalan förlag. Hon har med andra ord massor av erfarenheter från branschen men också många bollar uppe i luften samtidigt. Hör hennes intressanta tankar och åsikter kring redovisningsbranschen samt hennes goda råd – både till företagare och till redovisningsbyråer! Lagom till jul ger hon även er lyssnare ett riktigt bra erbjudande… 

Lyssna i Soundcloud »

Avsnitt 9 – Nyheter och frågor

Som vanligt svarar vår trio på frågor från lyssnare och pratar om det senaste inom företagarvärlden – amerikanska valet, digitala pengar samt utredningen kring 3:12.

God lyssning!


Lyssna i Soundcloud » 

Avsnitt 8 –  Specialavsnitt med gäst Angela Hafström som driver egna företaget Mormor Magdas Därproducerade Glass

I det här avsnittet har vi äran att ha fått bjuda in en gäst – Angela Hafström som driver och startade företaget Mormor Magdas Därproducerade Glass. Hör oss prata om hur hon gick från affärsidé till fullfjädrat företag, vad som har hänt under vägen, hur hon hanterar att hennes företag växer och blir större samt vilka råd och tips hon har till alla som funderar på att starta eget. 

Läs mer om Mormor Magdas Därproducerade Glass


Lyssna i Soundcloud »


Avsnitt 7 – Pensionssparande, fonder och aktier
med vår gäst Anders Engman

I det här avsnittet har vi bjudit in Anders Engman som gäst, han kommer att prata om allt som rör pensionssparande, fonder och aktier. Det är blir ett mycket intressant avsnitt för alla oss som gillar att prata om privatekonomi, företagsekonomi och sparande! Anders ger sitt perspektiv och sina synpunkter på hur han tycker att man ska tänka kring pensionsparande, vad som är mest fördelaktigt – lågrisk eller högrisk? Lyssna och få inspiration till ert sparande!


Lyssna i Soundcloud »

Avsnitt 6 – När företaget växer

När du startat ditt företag siktar du säkert på att din affärsidé ska bli så framgångsrikt att ditt företag växer och det blir aktuellt att till exempel anställa din första personal.
Vad ska du då tänka på när du ska anställa någon? Kommer dina anställda behöva någon typ av utbildning och hur motiverar du dina anställda? Måste ni börja tänka på rutiner och roller för att verksamheten ska fungera som bäst? Kommer det att behövas en tillväxtplan? Vi svarar på alla dessa frågor som kan dyka upp när ens företag växer och som vanligt svarar vi även på våra lyssnares inskickade frågor samt ger er vår senaste nyhetsbevakning om vad som har hänt/är på gång i företagarvärlden!


Lyssna i Soundcloud »

Avsnitt 5 – Crowdfunding med vår gäst Olle Eriksson

Vi fortsätter i temat Kapital & finansiering och fördjupar oss mer genom att bjuda in en gäst, Olle Eriksson, som har ett genuint intresse kring finansieringssättet Crowdfunding, eller Gräsrotsfinansiering som det också kan kallas. Crowdfunding kan vara ett bra sätt att finansiera sin affärsidé om inte ett vanligt lån hos banken är ett alternativ. Det är ett relativt nytt finansieringssätt men som har slagit igenom och det finns allt fler Crowdfunding-sidor man kan registrera sig på och börja sin insamling av pengar till sin affärsidé. Olle Eriksson berättar mer om detta i avsnittet. Lyssna och få inspiration!

Har du frågor eller synpunkter om avsnittet – skriv till oss på Twitter: @bjornlundeninfo.


Lyssna i Soundcloud »


Avsnitt 4 – Kapital & finansiering

När du är redo att komma igång med ditt nystartade företag är ju bara frågan som kvarstår – hur ska du finansiera företaget och kunna betala för allt? I det här avsnittet kommer vi att prata om just detta – måste man till exempel nödvändigtvis ta lån och hur mycket pengar behöver man egentligen i början? Hur fungerar det med leasing och factoring? Som vanligt svarar vi även på frågor från våra lyssnare, ger dom senaste nyheterna inom företagande och ger våra bästa tips till företagare!


Lyssna i Soundcloud »

Avsnitt 3 – Starta företag

Hur gör jag när jag ska starta ett företag? Vem kontaktar jag, eller gör jag allt själv? Och vad är det egentligen jag bör tänka på inför en företagsstart och under mitt företagande? Vi kommer i det här avsnittet att gå igenom alla viktiga steg du bör tänka igenom vid en uppstart av ett nytt företag, och såklart - hur du driver ditt företag på bästa sätt genom att ge er våra tips på vad du ska tänka på och vad du ska undvika!  

Har du frågor om detta avsnitt, skriv till oss på Twitter: @bjornlundeninfo

Lyssna i Soundcloud »


Avsnitt 2 – Bästa företagsformen

Vilken är den bästa företagsformen nu när jag ska starta företag? Vilken företagsform passar för min företagsidé? Vilka för- respektive nackdelar finns det med de olika företagsformerna. Dessa frågor kan vi förhoppningsvis ge svar på i detta avsnitt. Vill du lyssna på en viss företagsform kan du spola fram enligt följande:

  • Aktiebolag - 22.56
  • Enskild firma - 33.57
  • Handelsbolag - 44.04


PS I slutet av podden informerar vi om en fin sak som DU kan vara med och bidra till. 

Lyssna i Soundcloud »

Avsnitt 1 – Pitchpodden

I första avsnittet berättar vi vad #drivaegetpodden kommer att handla om. Vi programledare presenterar oss och berättar lite om vår bakgrund. 

Har du frågor som rör detta avsnitt, skriv till oss på Twitter @bjornlundeninfo