Detta granskar Skatteverket extra noga 2018

Newsroom - Detta granskar Skatteverket extra noga 2018 - ctl00_cph1_approvedImg

Nu står det klart vad Skatteverket kommer att kontrollera extra noga i år. Det handlar bland annat om att komma åt grov ekonomisk brottslighet, men även internationella skatteupplägg, digital ekonomi och folkbokföring sätts under lupp 2018!

Kontroll av svartarbete

Förslaget om personalliggare i fler branscher som regeringen nyligen kom med – kommer tillsammans med månadsvis rapportering av skatter och avgifter på individnivå – att ge Skatteverket möjlighet till mer effektivt arbete mot organiserat svartarbete och social dumpning. Detta är också en del i Skatteverkets insatser mot grov brottslighet.

Internationell skattekontroll

Skatteverket har efter läckor av uppgifter om transaktioner i lågskatteländer höjt skatten med hundratals miljoner kronor för svenskar som undanhållit inkomster. Nya läckor visar att det förekommer internationella skatteupplägg hos större företag och dessa utreds nu.

Katrina Björk (rikssamordnare vid Skatteverket) berättar att Skatteverkets granskning av mindre bolag och privatpersoner i Sverige och i utlandet med koppling till den s.k. Panamaläckan hittills har resulterat i en beskattning på 340 miljoner kronor och att granskningen fortsätter under 2018.

Digital ekonomi

Kristian Kisterud vid Skatteverket berättar att Skatteverket normalt sett inte får några kontrolluppgifter vid inkomst av uthyrning av privatbostäder eller vid vinst efter spekulation med kryptovalutor. Detta är skattepliktiga inkomster som ska deklareras och därför kommer bland annat dessa områden granskas extra noga under 2018. 

Kontrollerna utökas inom den digitala ekonomin och i år granskas särskilt handel med kryptovalutor. Skatteverket spårar även olaglig aktivitet på Darknet.

Folkbokföringskontroll

Kontrollerna inom folkbokföringen ökar också och syftet är bland annat att motverka fusk med bidrag. Bosättningskontrollerna ökar under 2018 och det ställs högre krav på dokumentation. Man satsar också på att utveckla systemen så att fel enklare kan hittas och för att förebygga felaktigheter kring folkbokföringen. 

Grov ekonomisk brottslighet

Pia Bergman vid Skatteverket meddelar att man kommer att satsa ännu mer resurser mot den grova ekonomiska brottsligheten. Både i det arbete som Skatteverket utför själv och i samarbete med andra myndigheter. 

Detta arbete går till viss del ihop med kontroller av svartarbete och felaktiga folkbokföringsuppgifter. Men det är även riktat mot fakturabedrägerier, falska kontrolluppgifter och finansiering av annan grov brottslighet.

Skatteverkets kontrollseminarium 2018-02-13

Få de viktigaste nyheterna kostnadsfritt!

BL Nyhetsbrev kommer en gång i månaden och sammanfattar de viktigaste nyheterna inom skatte-, redovisnings-, juridik- och personalområdet. Anmäl dig och få kostnadsfritt de senaste nyheterna.

För information om hur vi behandlar dina personuppgifter »