Kolla in nyheterna i årets deklaration

Newsroom - Kolla in nyheterna i årets deklaration! - ctl00_cph1_approvedImg

Här hittar du de viktigaste nyheterna som påverkar deklarationen 2018. Vi tar också upp en del viktiga punkter på några utvalda deklarationsblanketter.

Har du koll på årets deklarationsnyheter?

I årets deklaration gäller bl a dessa nya skatteregler, även en del viktiga punkter på några utvalda deklarationsblanketter tas upp här:

 1. Uppräkningen av både den nedre och över skiktgränsen för beskattningsåret 2017 görs med KPI plus en procentenhet (istället för KPI plus 2 procentenheter). 
 2. Beloppsgränsen för avdrag för resor till och från arbetet har höjts från 10 000 kr till 11 000 kr.
 3. Avdragsrätten för representationsmåltider är slopad. Utgifter för förfriskningar och enklare förtäring av mindre värde är dock fortfarande avdragsgilla.
 4. Ett särskilt golv för intäktsränta på skattekontot införs. Golvet innebär att om basräntan är 1,25% så ska intäktsräntan på skattekontot vara 0%.
 5. Ett golv har införts för statslåneräntan i skattelagstiftningen (eller snarare 3). Den skattemässiga statslåneräntan ska som lägst anses vara 0,5%. I vissa fall (t ex vid beräkning av positiv räntefördelning) ska statslåneräntan (SLR) som lägst dock anses vara 0%. Vid beräkning av ränteförmån ska i vissa fall ett golv på minus 0,5% användas.
 6. Reglerna om nedsättning av förmånsvärde för miljöbilar förlängs med 4 år, dvs beskattningsåren 2017–2020. Nedsättningstaket sänks dock till 10 000 kr.
 7. Blankett N3A har fått en kryssruta för företag som bedriver passiv näringsverksamhet. 
 8. Blankett K5 och K6, eftersom taket för uppskov av en ersättningsbostad är borttaget är avsnitt D inte längre ifyllbart. Även avsnitt H är förändrat.
 9. INK2, INK3 och INK4 har fått nya fält på huvudblanketten för att skilja mellan svenska och utländska försäkringar när det gäller avkastningsskatt. 
 10. Räkenskapsschemat till blanketterna INK2 och INK4 är anpassat till de nya K2-reglerna för årsredovisning. Även fältet 3.14 är nytt. 
Tänk på att:
 • Om du sålt din bostad och fått ROT-avdrag för någon åtgärd ska den del som du fått avdrag för inte minska vinsten. 
 • Fördela ränteavdrag och ROT/RUT-avdrag mellan makar.
 • Kom ihåg att Skatteverkets hjälpblanketter inte ska lämnas in, de används för att beräkna t ex avskrivningar, ränterfördelning och expansionsfond mm. 
 • Om du skaffar en digital brevlåda kan du få tillbaka skattepengar lite snabbare. 


Få de viktigaste nyheterna kostnadsfritt!

BL Nyhetsbrev kommer en gång i månaden och sammanfattar de viktigaste nyheterna inom skatte-, redovisnings-, juridik- och personalområdet. Anmäl dig och få kostnadsfritt de senaste nyheterna.

För information om hur vi behandlar dina personuppgifter »