Bokföringsnämnden har beslutat om nya K2-regler för årsredovisning, som omfattar samtliga företagsformer. Detta regelverk ersätter de nuvarande K2-regelverken för mindre aktiebolag och mindre ekonomiska föreningar.
De viktigaste nyheterna i K2
-
Gäller samtliga företagsformer
-
Möjlighet att bifoga kassaflödesanalys
-
Valfritt att räkna med indirekta tillverkningskostnader i anskaffningsvärdet för egentillverkade varor
-
För utgifter för anpassning av lokaler för verksamheten ska samma metod användas i redovisningen och beskattningen
Frivillig kassaflödesanalys
Det nya regelverket utgår från de tidigare K2-regelverken men har uppdaterats med förändringar som har gjorts i årsredovisningslagen (minskade krav på tilläggsupplysningar, mm) samt kompletterats med bestämmelser om rättelser av fel och bestämmelser en frivillig kassaflödesanalys.
Möjlighet att bifoga en kassaflödesanalys är något som har varit efterlängtat av framförallt bostadsrättsföreningar. Kassaflödesanalysen upprättas utifrån den indirekta metoden och bygger på motsvarande regler i K3.
Indirekta tillverkningskostnader
BFN har även passat på att göra några direkta regeländringar som inte har sin grund i ändringarna i årsredovisningslagen. Exempelvis blir det valfritt att räkna med indirekta tillverkningskostnader i anskaffningsvärdet för egentillverkade varor och vid värdering av tjänste- och entreprenaduppdrag till fast pris enligt alternativregeln. Något som tidigare var helt förbjudet i K2. Denna möjlighet gör regelverket betydligt mer tillämpbart för tillverkande företag och entreprenadföretag.
Anpassningar av lokaler för verksamheten
När det gäller anpassningar av lokaler för verksamheten är det vid beskattningen möjligt att dra av utgifter som egentligen räknas som ombyggnad (utvidgat reparationsbegrepp), t ex flyttning av innerväggar och upptagning av fönster. Enligt K2-reglerna har det tidigare varit möjligt att aktivera sådana utgifter även om utgifterna har dragits av direkt vid beskattningen.
Denna möjlighet har man nu tagit bort. Samma metod ska användas i redovisningen som vid beskattningen enligt det nya regelverket. Detta trots att det inte finns någon koppling mellan redovisningen och beskattningen enligt inkomstskattelagen i detta fall.
Räkenskapsår som inleds 2016 eller 2017
De nya reglerna ska tillämpas av mindre privata aktiebolag och mindre ekonomiska föreningar från och med de räkenskapsår som inleds 1 januari 2016 eller senare. Övriga företagsformer (mindre företag) får en tid att anpassa sig till de nya reglerna och ska tillämpa regelverket från och med de räkenskapsår som inleds 1 januari 2017 eller senare. Det gäller naturligtvis såvida företaget inte väljer att upprätta en årsredovisning enligt huvudregelverket K3.
Några skillnader mellan nya och gamla reglerna:
Tidigare Nu
Eget kapital i not Eget kapital i förvaltningsberättelsen
Poster inom linjen (Ställda säkerheter o Tas upp som noter – Ställda säkerh. Ansvarsförbindelser), sist i BR resp Eventualförpliktelser (isf Ansv.förb)
Väsentliga händelser efter RÅ:s slut Väsentliga händelser efter RÅ:s slut i förvaltningsberättelsen som not (= ny not)
I anskaffningsvärdet för egentillverkat FÅR ta med indirekta kostnader
lager fick man INTE ta med indirekta kostnader
Noten till personalkostnaderna – medelantal BARA medelantal anställda som krav
anställda uppdelat på kvinnor o män, lönekostnader (inte ens uppdelat kvinnor/män)
Antal aktier fördelade på aktieslag i BR Kravet slopat, inte ens not
(vid Aktiekapital)
Jämförelsesiffror till noterna Behöver inga jämförelsesiffror till noterna
Om man är dotterbolag – info i förvaltnings- Not om modern i den minsta koncern man
berättelsen om modern ingår i som ska göra koncernredovisning
Ny not om skuld, tillgång eller avsättning är
uppdelad i flera poster (typ kort- resp
långfristig skuld)
Finns ett eget kapitel i K2 om man frivilligt
vill ha med en kassaflödesanalys