Regeringen backar om 3:12-förslaget och statlig skatt

Reglerna för fåmansföretagare har länge varit omdiskuterade och vi kan nog räkna med fler turer kring 3:12-reglerna och hur de ska se ut i framtiden. Men just nu finns många glada företagare som efter regeringens kovändning – lugnt kan sitta kvar i båten utan att riskera bl.a. höjd utdelningsskatt.

3:12-regler – Regeringen backar!

Lördag 26 augusti meddelade regeringen att de inte lägger förslagen om ändrade 3:12-regler och minskad uppräkning av skiktgränsen för statlig skatt i årets budgetproposition. Man säger sig ta politiskt ansvar genom detta – då oppositionens utlovade misstroendeförklaringar skulle skapa ett politiskt kaos – enligt regeringen. För många företagare är det en lättnad att slippa bl.a. höjd utdelningsskatt från 20 till 25 % som låg för förslag, förslaget (som nu tagits tillbaka) var att de nya reglerna skulle börja gälla från 1 januari 2018.

Miljön fortfarande aktuell

Miljön kan däremot inte vänta enligt regeringen, varför man kommer att lägga ett förslag om införande av en flygskatt.

Läs mer om vilka förslag som faktiskt blev av i artikeln Förslag om budget 2018.

Få de viktigaste nyheterna!

BL Nyhetsbrev kommer en gång i månaden och sammanfattar de viktigaste nyheterna inom skatte-, redovisnings-, juridik- och personalområdet. Anmäl dig och få kostnadsfritt de senaste nyheterna.