Senare pension = högre pension?

Hej Björn Lundén,​
du skriver att det är en myt att du får högre pension om du tar ut pensionen senare. Jag håller inte med. Om man lever lika länge som medelsvensson är det mycket riktigt en myt. Men om man räknar med att leva längre än medelsvensson stämmer däremot påståendet. Då får man mer pengar ju längre man väntar. Det går att grovt uppskatta livslängden med kunskap om hur gamla pappa + farfar blev, samt hur ofta man motionerar + om man röker.

/peter

 

Hej Peter!

Rent matematiskt/statistiskt har du naturligtvis rätt. Men det finns en annan faktor som man sällan tänker på. Det är värderingsindex för pengarna. Man kan uttrycka det så här: En tusenlapp är roligare idag än i morgon ... och ännu roligare var den igår. Om jag får ut någon tusenlapp mer i månaden efter den genomsnittliga livslängden är risken stor  att jag inte har någon större glädje av detta tillskott.

Dessutom finns det inget efterlevandeskydd i den allmänna pensionen. Tar du ut pengarna från 61 års ålder (som jag har gjort) och sparar pengarna utanför pensionssystemet, så finns pengarna tillgängliga för dina barn eller andra testamentstagare istället för årskullskamraterna i pensionssystemet. Och även om både pappa och farfar blev jättegamla och jag springer maraton varje år kan jag råka sitta i en frontalkrockande minibuss på en slingrande bergsväg i Colombia. ​

/Björn Lundén

Få de viktigaste nyheterna!

BL Nyhetsbrev kommer en gång i månaden och sammanfattar de viktigaste nyheterna inom skatte-, redovisnings-, juridik- och personalområdet. Anmäl dig och få kostnadsfritt de senaste nyheterna.

Lyssna och lär med vår podcast!

– få tips på hur du framgångsrikt driver företag!