Cookies

Vad är en cookie?

En cookie är en liten textbaserad datafil som en webbserver ber om att få spara i din webbläsare. Genom att innehållet i cookien i allmänhet skickas tillbaka med varje förfrågan till den aktuella webbplatsen är det möjligt för servern att hålla reda på besökarens preferenser, beteende eller identitet (i den mån den är känd). Cookies fungerar som ett ID och gör att hemsidan fungerar på bästa möjliga sätt.

Olika typer av cookies

Det finns tre typer av cookies och samtliga används på BL:s hemsida.

Den ena typen, som kallas för Permanent Cookie, sparar en fil som ligger kvar på besökarens dator. Den används till exempel för att du ska förbli inloggad trots att du byter sida, att en produkt du lagt i varukorgen ska finnas kvar under din session och att webbplatsen kommer ihåg om du sagt ja eller nej till någon form av cookie tidigare.

Den andra typen kallas Session Cookie. Under tiden en besökare är inne på en webbsida, lagras den temporärt i minnet i besökarens dator. Session Cookies försvinner när du stänger din webbläsare.

På BL:s webbplats används också så kallade tredjepartscookies. Syftet med tredjepartscookies är oftast att sammanställa statistik om besökarnas surfvanor eller att skaffa underlag för riktad marknadsföring på andra webbplatser t ex via digitala annonsnätverk. För tredjepartscookies är BL inte personuppgiftsansvarig. 

Om du inte vill ta emot cookies kan du i din webbläsare ändra inställningar för cookies, och du kan även spärra cookies. Se rubriken "Ändra inställningar för cookies" längre ner på sidan. Observera att om du spärrar cookies kommer du inte kunna använda alla funktioner på BL:s hemsida.

Hur används cookies på BL:s hemsida?

Cookies sparas på din dator för att spara undan din kundkorg i samband med köp på hemsidan. Cookies används också för att ge dig en personlig upplevelse på vår hemsida och för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt.

BL använder cookies för att förbättra upplevelsen på hemsidan på följande sätt:

  • Ser till att du bara behöver logga in en gång och inte för varje sida som du besöker
  • Kontrollerar hur webbplatsen används genom att kolla på trafikmönster. Vi kan därigenom utforma sidan för att ge dig som användare bästa upplevelse
  • Sparar ner det som du handlar i en varukorg
  • Anpassar våra tjänster så att du bara får reklam som är relevant för dig
  • Samlar in och analyserar beteendedata baserat på användning av webbplats och tjänster i syfte att förbättra användarupplevelsen och även möjliggöra individanpassad kommunikation och budskap till användaren

Cookies och behandling av personuppgifter

När du besöker blinfo.se eller digitalaforetaget.se samlas personuppgifter in via cookies för olika ändamål och då regleras dessa behandlingar av EU:s dataskyddsförordning GDPR och den svenska Dataskyddslagen. För mer information om behandling av personuppgifter läs vår personuppgiftspolicy.

Om intressebaserad annonsering

Den europeiska Interactive Digital Advertising Alliance (EDAA) är en ideell organisation som ansvarar för självreglering för Online Behavioural Advertising (OBA) eller på svenska Intressebaserad annonsering i hela Europa.

EDAA har tagit fram webbplatsen Your Online Choices (texten är på svenska) som ger dig en utförlig förklaring av hur intressebaserad annonsering fungerar och dina valmöjligheter. Du ges också möjlighet att avaktivera intressebaserad annonsering.

Ändra inställningar för cookies

Använd länkarna nedan för att läsa mer om hur du ändrar inställningarna för cookies:

Inställningar för cookies i Internet Explorer 

Inställningar för cookies i Firefox

Inställningar för cookies i Chrome

Inställningar för cookies i Microsoft Edge

Inställningar för cookies i Safari

Inställningar för cookies i Opera

Cookies på blinfo.se och digitalaforetaget.se


DomänBeskrivning
blinfo Webbplatsfunktionalitet
Candidator Driftövervakning
Google Analytics Beteende-data
Hotjar Beteende-data
Facebook Riktad annonsering


Detaljerad beskrivning av cookies på blinfo-domänen


CookieBeskrivningLagringstid 

"customerId"

Inloggningsstatus Inloggad session

"orderId"

Orderidentifiering 14 dagar

"exVat"

Kundens momsstatus 365 dagar

"readerFont"

Vald textstorlek 365 dagar

"readerInverted"

Inverteringsinställning 365 dagar
"readerMenu" Menyinställning

365 dagar

"notice"

Notis från blinfo 1 dag

"accepted cookie"

Cookie-status på kund  365 dagar