God redovisningssed

God redovisningssed innebär att redovisning ska utföras i enlighet med god praxis. God redovisningssed definieras i bokföringslagen som en faktiskt förekommande praxis hos en kvalitativt representativ krets bokföringsskyldiga.

Eftersom bokföringslagen inte reglerar i detalj hur bokföringen ska göras behövs regler och principer som styr detta och kompletterar lagen.

Enligt bokföringslagen har Bokföringsnämnden (BFN) huvudansvaret för utvecklandet av god redovisningssed, medan Rådet för finansiell rapportering (tidigare Redovisningsrådet) har till uppgift att ta fram uttalanden och rekommendationer om (de noterade företagens) års- och koncernredovisningar.

I årsredovisningslagen nämns god redovisningssed som en av tre huvudprinciper för årsredovisningen (de andra två är rättvisande bild och överskådlighet).

Bokslut & årsredovisning - Förenkla med info & mjukvara från Bjorn Lunden - Ordförklaring för god redovisningssed - ctl00_cph1_infoBanner_bannerImg

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 35 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.