Reservfond

Post i balansräkningen.
Reservfond är bundet eget kapital. I ett aktiebolag får reservfonden enbart användas till att täcka förlust, öka aktiekapitalet eller, efter tillstånd från Bolagsverket eller tingsrätten, för återbetalning till akiteägarna.
För aktiebolag är det frivilligt att göra avsättningar till reservfond. Före 1 januari 2006 var det obligatoriskt att göra avsättning till reservfond varje år.
Ekonomiska föreningar ska varje år sätta av minst 5% av föreningens nettovinst före gottgörelser. När reservfonden är minst 20% av det inbetalda insatskapitalet, behöver föreningen inte längre sätta av något om reservfonden plus inbetalt insatskapital är minst 40% av det bokförda värdet av föreningens tillgångar ELLER reservfonden uppgår till minst samma belopp som föreningens skulder.

Ordlista - Ordförklaring för reservfond - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för alla som sysslar med bokföring. Konteringsmallar och exempel...

Ordlista - Ordförklaring för reservfond - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch o...

Ordlista - Ordförklaring för reservfond - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.