Kollektivavtalsstiftelse

stiftelse som bildas genom att en arbetsgivarorganisation och en central arbetstagarorganisation i ett kollektivavtal kommer överens om att bilda en stiftelse som ska betala ut bidrag av de medel som arbetsgivare i enlighet med ett annat (kollektiv)avtal löpande betalar in till stiftelsen.

Ingen av parterna i det kollektivavtal där stiftelsen inrättas gör någon förmögenhetsdisposition. Kollektivavtalsstiftelserna faller därför utanför den allmänna definitionen av stiftelsebegreppet. Det är fackförbunden som skapar stiftelsen genom avtalet, medan arbetsgivarna sköter inbetalningarna.

Sök företagskunskap

Ämnesområden

bygg-ditt-eget-programpaket.png
Ordlista - Ordförklaring för kollektivavtalsstiftelse - ctl00_cph1_pg5608_Image1

Bokföring

BOKFÖRING är en oumbärlig handbok för dig som sköter bokföringen i ett företag eller en förening. ...

Ordlista - Ordförklaring för kollektivavtalsstiftelse - ctl00_cph1_pg5629_Image1

Starta & driva företag

STARTA & DRIVA FÖRETAG är boken för dig som driver eller tänker starta ett eget företag – oavsett ...

Ordlista - Ordförklaring för kollektivavtalsstiftelse - ctl00_cph1_pg5329_Image1

Enskild firma

ENSKILD FIRMA visar hur en enskild firma fungerar när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Du få...

BL Info Online

– de viktigaste nyheterna med kommentarer, råd och tips

BL Info Online samlar allt du behöver på ett ställe – alla viktiga nyheter beskrivna och kommenterade samt dju­pare fakta inom områdena skatt, redovisning och lön. Dessutom en rad prak­tiska verktyg som e-böcker, dokumentmallar och beräkningsmallar.