>
Enskild firma

Enskild firma

– skatteregler och skattetips i enskild firma

ENSKILD FIRMA innehåller allt du som egenföretagare behöver veta när det gäller skatt, ekonomi och juridik. Boken innehåller bland annat avdragstips, skatteplanerings- och deklarationshjälp. Läs mer »

  • Tips och råd till ägaren
  • Så fungerar egna uttag ur enskild firma
  • Avdrags- och skattetips

Enskild firma – enkelt att komma igång men inte helt lätt att förstå

Enskild firma är det enklaste sättet att starta företag på och den företagsform som kräver minst administration. Samtidigt är de grundläggande ekonomiska sambanden i enskild firma inte helt enkla att förstå. Ett av de svåraste pedagogiska problemen när det gäller enskild firma är att förklara vad som händer när företagaren tar ut pengar från företaget.

Ingen lön

Du som driver enskild firma kan inte ta ut någon lön i vanlig mening. För det första kan du aldrig anses som anställd i din enskilda firma. För det andra beskattas du för verksamhetens resultat och inte för hur mycket pengar du tar ut.

Ur skattesynpunkt är det alltså den skattepliktiga inkomsten som är din lön. De år du i deklarationen redovisar en förlust har du inte någon skattepliktig inkomst.

Egna uttag

Om du samtidigt under detta förlustår i praktiken har tagit ut en viss summa pengar ur företaget spelar ingen roll. Skattemässigt har dina uttag av kontanter inte något direkt samband med din skattepliktiga inkomst.

Uttag av kontanter mm ska naturligtvis bokföras, men transaktionen påverkar inte verksamhetens resultat. Det enda som händer är att företagets likvida medel minskar, samtidigt som kontot för dina egna uttag ökar. Varken intäkter, kostnader eller resultat påverkas alltså av uttaget, dvs din skattepliktiga inkomst berörs inte av uttaget.

Svårt att förstå...

Om du nu känner att du inte riktigt förstår, är du inte ensam om det. Många enskilda näringsidkare och redovisningskonsulter samt andra som stött på företagsformen enskild näringsverksamhet, kan intyga att det kan ta lång tid innan man börjar förstå systemet att skattepliktig inkomst och kontanta uttag inte har med varandra att göra.

...men vi kan hjälpa dig

Den bärande tanken i allt vi gör är att förklara även komplexa områden på ett lättfattligt sätt. I boken Enskild firma läser du utförligt om hanteringen av egna uttag, räntefördelning, expansionsfond och allt annat du som enskild näringsidkare tjänar på att känna till. Och för firmans redovisning har vi lättanvända program som hjälper dig även med det förenklade årsbokslutet och deklarationen.

Handbok för bokföring och årsbokslut i enskild firma

BOKFÖRING OCH BOKSLUT I ENSKILD FIRMA hjälper dig både att upprätta ett förenklat årsbokslut och att bokföra i en enskild firma.
En komplett handbok för redovisningen i enskild firma.

Läs mer »

Allt för din företagsform - Enskild firma - Program och handböcker - ctl00_cph1_pg5595_relimg

Bokföringsprogram på nätet för 69 kr i månaden

BL eBokföring är ett internetbaserat bokföringsprogram som är anpassat för dig med enskild firma.

I priset ingår programsupport, säker serverlagring, säkerhetskopiering och programuppdateringar. 

Läs mer »

Allt för din företagsform - Enskild firma - Program och handböcker - ctl00_cph1_pg5196_relimg

Lär dig skatteplanering i enskild firma

En högintressant kurs för dig som har enskild firma och vill minimera din skatt. Här går vi igenom vilka möjligheter som finns att skatteplanera inom lagens råmärken.

Se en film om kursen »

Läs mer »

Allt för din företagsform - Enskild firma - Program och handböcker - ctl00_cph1_pg13316_relimg

Ring oss!

Mån-tors 08:30-16:30
Fredag 08:30-16:00

0650-541400

Maila oss!

Vi svarar inom 24 timmar, dygnet runt vardagar

info@blinfo.se

Kontakta oss!

Kontakta mig

Namn:* 
Telefonnummer:* 
Kontakta mig angående:

* obligatorisk uppgift