podd_header2.jpg

Lyssna och lär med vår podcast!

– få tips på hur du framgångsrikt driver eget företag

Vi förenklar ditt företagande, och ett sätt vi gör det på är med den här podden där du får tips på hur du driver eget företag – från idé till framgång!

Podden leds av Ulf Svensson, Maya Sundlöf och Thomas Norrman som alla jobbar dagligen med frågor som rör företagande och är experter på området. Emellanåt bjuder dom även in intressanta gäster. 

Podden är ett samarbete mellan Björn Lundén Information AB och tidningen Driva Eget och vi kommer att prata om allt som har med företagande att göra.
Du kan lyssna direkt här på sidan eller i SoundcloudGenom att följa oss där missar du inga avsnitt! Du hittar även podden via Itunes.

Om du har en RSS-läsare kan du följa poddens RSS-flöde här:

RSS-icon_liten.png

– 2017 –

29. Nyheter för företagare

I detta avsnitt berättar Ulf Svensson och Thomas Norrman om några intressanta nyheter för företagare som trätt i kraft 1 juli 2017. De tar även upp och kommenterar en del av regeringens förslag i budgetpropositionen för 2018. Förslag som berör företagare och även vissa andra ”plånboksfrågor”.
Vi får t ex höra om höjda bilförmånsvärden, flygskatt, personaloptioner, höjt SGI-tak, högre skatt på ISK och kapitalförsäkringar, lägre skatter för pensionärer och sjuka, stopp för skattefri sjukvård, LEI-koder och mycket, mycket mer i nyhetsväg.

Lyssna i Soundcloud »

28. Yoppie – ett etiskt företag med målet att göra vardagen lite enklare för kvinnor

I det här avsnittet träffar vi Daniella Peri och Nova Hoffman Bermejo som har startat företaget Yoppie – Your Happy Period – med målet om att göra alla kvinnors mens lite bättre. Genom att prenumerera på deras produkt ser kvinnor till, på ett smidigt sätt, att alltid ha tillgång till mensskydd. Men deras affärsidé sträcker sig även bortom själva idén om att tillhandahålla tamponger via postorderservice. Yoppie uppmärksammar såväl globala mensrelaterade kvinnoproblem som miljöaspekterna i samband med tillverkning. Daniella och Nova är verkliga förebilder inom etiskt företagande.

Lyssna i Soundcloud »

27. Grundarna av HEELOW – framgångsrika entreprenörer vid sidan av sina juristjobb

Både när Ida Gabre Brånby, och senare Anna Eriksson Öhlin, skulle gifta sig ville de ha snygga festskor, men utan klack. Det visade sig dock vara hart när omöjligt att få tag i. Denna till synes smala nisch har de därför, genom sitt företag HEELOW, gjort till sin – vid sidan av sina ”vanliga” jobb som jurister. I podden berättar Ida och Anna om hur de fått snurr på sitt företag, hur de arbetar med designen av skorna och vad de lärt sig genom sitt företagande så här långt. En inspirerande och lärorik resa.

Lyssna i Soundcloud »

26. Från liten idé till stor succé - Sebastian Tomic och Erik Ohlsson

Den 29 juli 2017 livesände vi #Drivaegetpodden direkt från scenen Diskussionen på festivalen Hudikkalaset. Gäster i detta avsnitt är modeentreprenören Sebastian Tomic (Grand Frank) och festivalgeneralen och musikentreprenören Erik Ohlsson (Jubel AB) som har gemensamt att de började med en liten idé som sedan snabbt växte till stor succé!

Intervjuar gör Maya Sundlöf från BL och Karin Snell på HNA (Hudiksvalls Näringslivsbolag).
I podden berättar gästerna om sina framgångshistorier och hur de lyckats.

Titta på podden på YouTube »

Lyssna i Soundcloud »

25. Från hobby till framgångsrikt företag – Frida Jonsvens och Gabriella Ullberg Westin

Den 28 juli 2017 livesände vi #Drivaegetpodden direkt från scenen Diskussionen på festivalen Hudikkalaset. Gäster i detta avsnitt är couturedesigner Frida Jonsvens och deckarförfattare Gabriella Ullberg Westin som har gemensamt att de tagit sin hobby och gjort den till framgångsrika företag med stor succé!

Intervjuar gör Maya Sundlöf från BL och Karin Snell på HNA (Hudiksvalls Näringslivsbolag).
I podden berättar gästerna om sina framgångshistorier och hur de lyckats.

Titta på podden på YouTube »

Lyssna i Soundcloud »

24. Flippin´Burgers - Jon Widegren

I detta avsnitt träffar vi Jon Widegren, grundare av den Stockholmsbaserade restaurangen Flippin Burgers som med sitt nytänk höjt kvalitetsnivån rejält på denna amerikanska klassiker.
Vi pratar om allt från affärsidé, marknadsplan, crowdfunding, hans blogg som berättar om alla burgare han provade i USA för att hitta den perfekta burgaren, till deras framtidsplaner (Lådan – deras nya projekt/restaurang). Så ta dig tid att lyssna på en framgångshistoria av rang!

Lyssna i Soundcloud »

23. Vilka skatteregler gäller vid försäljning av skins i CS GO? Plus andra aktuella skattefrågor.

Försäljningen av virtuella varor ökar och många funderar på hur det funkar med moms och beskattning. Det reder vi ut i detta avsnitt. Du får även en begriplig genomgång av andra viktiga företagarnyheter just nu, bland annat nya 3:12-reglerna (skatt och utdelning i mindre aktiebolag), budgetförslaget (som regeringen lagt fram), amorteringskrav, månatliga kontrolluppgifter för arbetsgivare, mm.

Lyssna i Soundcloud »

22. Så skaffar du ett guldläge på nätet

60 % av dina potentiella kunder på nätet klickar på toppresultaten. Det är skäl nog att ta seriöst på sökoptimering. Lägg till att det är något alla kan göra, att det kräver kunskap snarare än kapital – och du inser nog att det här kan vara intressant även för din verksamhet. I den här podden förklarar Michael Wahlgren, grundare av Pineberry, hur du med enkla medel ökar din synbarhet i både sökmotorer och på Facebook. Att lyssna på Michael Wahlgrens poddavsnitt är väl investerad tid för alla som vill öka sina intäkter. 

Lyssna i Soundcloud »

21. Bygg en pengamaskin med Google AdWords

Bara i Sverige görs fler än 50 miljoner googlingar. Varje dag. Genom smart AdWords-annonsering kan du nå mängder av potentiella kunder i precis rätt ögonblick. När din annonsering blivit lönsam har du skapat en pengamaskin som arbetar åt dig även när du sover. Är du nyfiken på hur man ska tänka för att lyckas med sin AdWords-strategi? Missa då inte den här podden där Michael Wahlgren, grundare av Pineberry, delar med sig av sina kunskaper.


Lyssna i Soundcloud »

20. Partykungen – från idé till mångmiljonomsättning

I det här avsnittet träffar vi Joel Svensson, grundare av skämt- och partyprylsföretaget Partykungen. Joel berättar om företagets väg från starten 2009 till dagens omsättning på över 100 miljoner kronor. Du får även veta mer om hur Partykungen tänker kring marknadsföring, affärsidé och digitalisering. För dig som redan är eller funderar på att bli företagare är det dessutom intressant lyssning när Joel ger sina bästa företagartips!


Lyssna i Soundcloud »  

19. Louise Rodebjer, specialiserad på bolagsrätt och kommersiella avtal

Vad är viktigast att tänka på när man skriver olika slags avtal? Hur undviker man tvister och skadestånd? Vad ska man avtala om när man driver företag tillsammans med en kompanjon? I det här poddavsnittet träffar du Louise Rodebjer, advokat på Wistrands Advokatbyrå och specialiserad på bolagsrätt och kommersiella avtal. Vi får ta del av hennes erfarenheter som advokat och rådgivare i frågor om exempelvis aktieägaravtal, köpeavtal och samarbetsavtal.


Lyssna i Soundcloud »

18. John Olsson, specialiserad på media och marknadsrätt

I det här poddavsnittet intervjuar vi John Olsson, biträdande jurist på Wistrands Advokatbyrå och specialiserad på media- och marknadsrätt. Vad får man skriva och säga i sociala medier, på webben och i marknadsföringen? Vilka bilder får man använda och hur undviker man att göra upphovsrättsliga intrång? Vilka är de viktigaste frågorna att tänka på som företagare när det gäller konkurrens- och marknadsfrågor? Du får också höra svaret på bonusfrågan; Är det kul att jobba som jurist?


Lyssna i Soundcloud »

17. Vårens skattenyheter - liveinspelning från Centralen Stockholm

Rykande heta nyheter för företagare – det är innehållet i detta avsnitt från Driva Eget-podden. Vi djupdyker i regeringens vårproposition och analyserar hur förslagen påverkar dig och ditt företag om förslagen genomförs. Vi förklarar, kommenterar och spekulerar kring bland annat ändrade utdelningsregler, sänkt bolagsskatt, höjd inkomstskatt för höginkomsttagare och sänkta arbetsgivaravgifter för nyanställare.


Lyssna i Soundcloud »

16. Fanny Staaf – bloggare, bröllopsfixare och företagare

I det här poddavsnittet träffar vi Fanny Staaf som efter några år i New York och Australien är bosatt i Stockholm där hon driver Fanny Staaf Events med inriktning på bröllop och andra events. Hör Fanny berätta om sin spännande verksamhet och ta del av hennes tankar kring det här med företagande.

Lyssna i Soundcloud »

15. Allt du behöver veta om semestern  

Ett späckat avsnitt där vi tar upp allt du behöver veta om semestern. Vi gör en tillbakablick på den svenska semestern och utvecklingen som lett fram till dagens 25 semesterdagar per år. Du får dessutom en genomgång av semesterberäkning, förskottssemester, sparade dagar och vad som gäller för nyanställda.


Lyssna i Soundcloud »

14. Vulkanen som revolutionerar bokutgivningen 

I det här poddavsnittet träffar vi Peter Norrman och Alexandra Torstendahl, vd respektive förlagschef på Vulkanisterna som i dag är nordens största bokutgivare. Bokutgivning är en bransch som andas traditionalism. Förlagen har länge suttit på makten och tagit den betydande delen av intäkterna. Nu förskjuter Vulkanisterna spelplanen till författarnas fördel.

Lyssna i Soundcloud »

13. Viktigaste företagarnyheterna 2017 – vad ska jag tänka på?

Ett fullmatat avsnitt där vi tar upp de viktigaste nyheterna 2017 och hur de påverkar dig och ditt företag. Nya skatteregler vid representation, nya tjänster som ger skattereduktion och arbetsgivarrabatt vid förstagångsanställning är några exempel. Och för dig som driver eller funderar på att ombilda till aktiebolag är det högintressant lyssning när vi går igenom förslaget till nya skatteregler för aktiebolag från 2018. Lyssna och lär, det tjänar du på!

Lyssna i Soundcloud »

12. Superentreprenören Maria Soxbos bästa företagartips

Maria driver bloggen husligheter.se, hon är frilansjournalist och driver en kreativ byrå. Men hon har bara 24 timmar på dygnet som alla vi andra, så hur bär hon sig åt? Missa inte vårt senast pod-avsnitt med mångsysslande entreprenören Maria Soxbo.

Lyssna i Soundcloud »

NY SÄSONG!
11. Nyheter 2017 med Thomas, Ulf & Maya

Vi inleder podsäsongen 2017 med ett nyhetspass fullspäckat med spännande nyheter från branschen t ex skattenyheter om representation, RIT-tjänster och växastöd till enskild firma.

Lyssna i Soundcloud »

– 2016 –

Avsnitt 10 – Specialavsnitt med gäst Annica Andersson där vi diskuterar tankar och reflektioner kring redovisningsbranschen, mm

I det här avsnittet gästas vi av Annica Andersson (www.mojligheten.com) som har jobbat i 24 år som revisor på en av dom större revisionsbyråerna men som nu tagit steget och startat en egen redovisningsbyrå – Ekonomikontoret i Hjo. Fru Andersson, som är hennes alias, skriver och publicerar även böcker på sitt bokförlag Avalan förlag. Hon har med andra ord massor av erfarenheter från branschen men också många bollar uppe i luften samtidigt. Hör hennes intressanta tankar och åsikter kring redovisningsbranschen samt hennes goda råd – både till företagare och till redovisningsbyråer! Lagom till jul ger hon även er lyssnare ett riktigt bra erbjudande… 

Lyssna i Soundcloud »

Avsnitt 9 – Nyheter och frågor

Som vanligt svarar vår trio på frågor från lyssnare och pratar om det senaste inom företagarvärlden – amerikanska valet, digitala pengar samt utredningen kring 3:12.

God lyssning!


Lyssna i Soundcloud » 

Avsnitt 8 –  Specialavsnitt med gäst Angela Hafström som driver egna företaget Mormor Magdas Därproducerade Glass

I det här avsnittet har vi äran att ha fått bjuda in en gäst – Angela Hafström som driver och startade företaget Mormor Magdas Därproducerade Glass. Hör oss prata om hur hon gick från affärsidé till fullfjädrat företag, vad som har hänt under vägen, hur hon hanterar att hennes företag växer och blir större samt vilka råd och tips hon har till alla som funderar på att starta eget. 

Läs mer om Mormor Magdas Därproducerade Glass


Lyssna i Soundcloud »


Avsnitt 7 – Pensionssparande, fonder och aktier
med vår gäst Anders Engman

I det här avsnittet har vi bjudit in Anders Engman som gäst, han kommer att prata om allt som rör pensionssparande, fonder och aktier. Det är blir ett mycket intressant avsnitt för alla oss som gillar att prata om privatekonomi, företagsekonomi och sparande! Anders ger sitt perspektiv och sina synpunkter på hur han tycker att man ska tänka kring pensionsparande, vad som är mest fördelaktigt – lågrisk eller högrisk? Lyssna och få inspiration till ert sparande!


Lyssna i Soundcloud »

Avsnitt 6 – När företaget växer

När du startat ditt företag siktar du säkert på att din affärsidé ska bli så framgångsrikt att ditt företag växer och det blir aktuellt att till exempel anställa din första personal.
Vad ska du då tänka på när du ska anställa någon? Kommer dina anställda behöva någon typ av utbildning och hur motiverar du dina anställda? Måste ni börja tänka på rutiner och roller för att verksamheten ska fungera som bäst? Kommer det att behövas en tillväxtplan? Vi svarar på alla dessa frågor som kan dyka upp när ens företag växer och som vanligt svarar vi även på våra lyssnares inskickade frågor samt ger er vår senaste nyhetsbevakning om vad som har hänt/är på gång i företagarvärlden!


Lyssna i Soundcloud »

Avsnitt 5 – Crowdfunding med vår gäst Olle Eriksson

Vi fortsätter i temat Kapital & finansiering och fördjupar oss mer genom att bjuda in en gäst, Olle Eriksson, som har ett genuint intresse kring finansieringssättet Crowdfunding, eller Gräsrotsfinansiering som det också kan kallas. Crowdfunding kan vara ett bra sätt att finansiera sin affärsidé om inte ett vanligt lån hos banken är ett alternativ. Det är ett relativt nytt finansieringssätt men som har slagit igenom och det finns allt fler Crowdfunding-sidor man kan registrera sig på och börja sin insamling av pengar till sin affärsidé. Olle Eriksson berättar mer om detta i avsnittet. Lyssna och få inspiration!

Har du frågor eller synpunkter om avsnittet – skriv till oss på Twitter: @bjornlundeninfo.


Lyssna i Soundcloud »


Avsnitt 4 – Kapital & finansiering

När du är redo att komma igång med ditt nystartade företag är ju bara frågan som kvarstår – hur ska du finansiera företaget och kunna betala för allt? I det här avsnittet kommer vi att prata om just detta – måste man till exempel nödvändigtvis ta lån och hur mycket pengar behöver man egentligen i början? Hur fungerar det med leasing och factoring? Som vanligt svarar vi även på frågor från våra lyssnare, ger dom senaste nyheterna inom företagande och ger våra bästa tips till företagare!


Lyssna i Soundcloud »

Avsnitt 3 – Starta företag

Hur gör jag när jag ska starta ett företag? Vem kontaktar jag, eller gör jag allt själv? Och vad är det egentligen jag bör tänka på inför en företagsstart och under mitt företagande? Vi kommer i det här avsnittet att gå igenom alla viktiga steg du bör tänka igenom vid en uppstart av ett nytt företag, och såklart - hur du driver ditt företag på bästa sätt genom att ge er våra tips på vad du ska tänka på och vad du ska undvika!  

Har du frågor om detta avsnitt, skriv till oss på Twitter: @bjornlundeninfo

Lyssna i Soundcloud »


Avsnitt 2 – Bästa företagsformen

Vilken är den bästa företagsformen nu när jag ska starta företag? Vilken företagsform passar för min företagsidé? Vilka för- respektive nackdelar finns det med de olika företagsformerna. Dessa frågor kan vi förhoppningsvis ge svar på i detta avsnitt. Vill du lyssna på en viss företagsform kan du spola fram enligt följande:

  • Aktiebolag - 22.56
  • Enskild firma - 33.57
  • Handelsbolag - 44.04


PS I slutet av podden informerar vi om en fin sak som DU kan vara med och bidra till. 

Lyssna i Soundcloud »

Avsnitt 1 – Pitchpodden

I första avsnittet berättar vi vad #drivaegetpodden kommer att handla om. Vi programledare presenterar oss och berättar lite om vår bakgrund. 

Har du frågor som rör detta avsnitt, skriv till oss på Twitter @bjornlundeninfo